Cum verificăm un stingător?

14.09.2021

Armanda


Gândește-te la stingător înainte să izbucnească un incendiu.

Despre cum se verifică un stingător, află cum o poți face și tu. În primul rând stingătoarele se verifică vizual și tehnic. Verificarea vizuală se poate face de către angajați, conducătorul locului de muncă, șeful ierarhic sau administrator, etc. În schimb verificarea tehnică se face de către firme autorizate. Știm că sunt mai multe tipuri de stingătoare de diferite capacități, respectiv : stingătoare cu pulbere , cu spumă mecanică, cu dioxid de carbon (tip G), etc. Stingătoarele mai vechi de 5 ani trebuie să fie conforme, să aibă abțipild de conformitate legală. Acum, stingătoarele se verifica vizual în 2 pași, nimic mai simplu.

Pasul 1.

Verificarea manometrului.   În funcție de tipul de stingător dar și de proveniența acestuia, stingătorul are un manometru care poate avea un design sau altul. Când verifici manometru, acul acestuia trebuie să fie îndreptat spre culoarea verde. Dacă acul este înainte de culoarea verde înseamnă că stingătorul a pierdut presiunea, se mai întâmplă dacă nu este strâns cum trebuie, problema este că nu va mai avea putere/ presiune de evacuare a pulberei.

 

 

 

Pasul 2.

Verificarea valabilității stingătorului. Verificarea tehnică a stingătoarelor se face la maxim 12 luni. Asta înseamnă că trebuie să apelezi la o firmă autorizată (google search : verificare stingătoare, caută pe plan local pentru reducerea costurilor). Acum, pe fiecare stingător exista un chenar cu două calendare, de obicei în partea stângă este ultima verificare iar în partea dreaptă următoarea verificare. Acestea sunt exemplificate cu anul deasupra și luna sub acesta.  

ATENȚIE!

Pentru a fi în termenul de valabilitate, luna și anul în care te afli nu trebuie să depășească luna și anul următoarei verificări. De-asemenea - dacă pe stingător scrie că termenul de valabilitate este de 5 ani, acesta sa referă la valabilitatea ISCIR ( fără sa devin prea tehnic, stingătoarele se verifică și ISCIR - cu alte cuvinte se verifică rezistența la presiunea de aer). În concluzie tot la 12 luni se verifică și stingătoarele noi. Cu ajutorul aplicației EasySSM, poți înregistra toate tipurile de echipamente PSI, cu ultima verificare dar și cu următoarea verificare. Iar pentru aceste echipemante adăugate, vei primi notificări inclusiv pe email.

Am creat și un clip video aplicat, care te învață cum să verifici un stingător.