Semnături electronice: legalitate, cum să economisiți timp și bani?

30.03.2023

Dobrescu


 

Semnătura electronică avansată: de ce să alegi EasySSM în locul semnăturii avansate certificate cu sigiliu electronic

   

 

Diferențele dintre semnăturile electronice avansate certificate și cele gratuite, legale și ușor de făcut prin platforma EasySSM

 

   Aș vrea să vorbim despre semnături electronice și diferențele dintre semnăturile avansate certificate, cu sigiliu electronic, scumpe și greu de obținut și semnăturile avansate legale, gratuite și ușor de făcut din platforma EasySSM.

   Să începem cu semnăturile avansate certificate, care sunt create folosind dispozitive de semnare electronice calificate și necesită un certificat calificat emis de un furnizor acreditat. Aceste semnături electronice certificate sunt foarte sigure și oferă garanții juridice maxime, însă procesul de obținere a lor este complicat și costisitor, iar utilizarea lor este limitată de obligativitatea deținerii unei adrese de email sau număr de telefon, descurajând astfel utilizarea de către persoane care nu dețin cunoștințe despre calculator, telefon sau tabletă.

   În contrast, semnăturile avansate, legale, gratuite și ușor de făcut din platforma EasySSM sunt soluția cea mai accesibilă și mai convenabilă pentru semnarea fișelor SSM/ SU electronice online. Aceste semnături electronice avansate sunt recunoscute legal și au aceleași garanții juridice ca și semnăturile avansate certificate, fără a necesita un certificat calificat sau dispozitive specializate, fără adrese de email, numere de telfon sau cunoștințe aprofundate despre calculatoare, telefoane, tablete, OTP sau alte piedici.

   În plus, utilizatorii pot crea semnături electronice avansate gratuite în câteva secunde prin intermediul platformei EasySSM, fără a fi nevoie să plătească pentru certificate sau dispozitive specializate. Aceste semnături electronice avansate pot fi folosite pe orice dispozitiv cu acces la internet și pot fi aplicate la toate fișele SSM și/sau SU ori pe tematicile de instruire.

   În concluzie, semnăturile electronice avansate legale și gratuite din platforma EasySSM sunt o soluție convenabilă și sigură pentru semnarea documentelor online. Nu mai trebuie să vă faceți griji cu privire la costurile și procedurile complicate asociate cu semnăturile avansate certificate și cu sigiliu electronic. Încercați semnăturile electronice avansate din platforma EasySSM și veți vedea cât de ușor și rapid este să semnați documentele online.
 

 
 
 

Semnături electronice - economisiți timp și bani

    Baza legală pentru articolul de mai sus include următoarele reglementari:

   În România există două reglementări principale privind semnătura electronică, și anume:

   Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică

Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice

    Potrivit Articolului 6 din Legea 455/2001: ”Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are același efect că actul autentic între cei care l-au subscris și între cei care le reprezintă drepturile".
    Cu alte cuvinte orice semnătura electronică este valabilă, atâta timp cât este recunoscută de părți.

   În cazul în care una dintre părți nu recunoaște înscrisul său semnătura, instanța va dispune întotdeauna că verificarea să se facă prin expertiză tehnică de specialitate, așa cum stipulează articolul 8 din aceiași lege.

   În domeniul securității și sănătății în muncă Legea 208/2021 permite folosirea a trei tipuri de semnătură electronică atunci când e vorba de semnarea fișelor de instruire ssm și anume:

- semnătura electronică simplă

- semnătura electronică avansată

- semnătura electronică calificată

 

   Ele sunt definite de art.10-12 din REGULAMENTUL (UE) NR. 910/2014 astfel:

  "semnătură electronică" înseamnă date în format electronic, atașate la sau asociate logic cu alte date în format electronic și care sunt utilizate de semnatar pentru a semna;

  "semnătură electronică avansată" înseamnă o semnătură electronică ce îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 26;

  "semnătură electronică calificată" înseamnă o semnătură electronică avansată care este creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat și care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice;

   Potrivit articolului 27 din Regulament European, în instituțiile publice pot fi folosite trei tipuri de semnături electronice: semnăturile semnăturile electronice avansate, semnăturile electronice avansate bazate pe un certificat calificat pentru semnături electronice și semnăturile electronice calificate

     Ceea ce înseamnă că semnăturile electronice avansate pot fi cu sau fără certificat.

   PLATFORMA EasySSM emite semnături electronice avansate, îndeplinind cerințele articolului 26 din Regulamentul European:

    a. face trimitere exclusiv la semnatar;

    b. permite identificarea semnatarului;

    c. este creată utilizând date de creare a semnăturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de încredere, exclusiv sub controlul său; și

    d. este legată de datele utilizate la semnare astfel încât orice modificare ulterioară a datelor poate fi detectată.

   În aplicația EasySSM, semnătura avansată face trimitere exclusiv la angajat și este similară celei olografe, fiind făcută cu stiloul electronic direct în fereastră din aplicație.

   De-asemenea, ea permite identificarea semnatarului, deoarece semnatarul are un cont de acces cu nume de utilizator și parola unice și secrete.

   Semnătura poate fi executată numai utilizând aplicația, care sub controlul semnatarului, nu poate fi copiată, reprodusă, manipulată de nici o altă persoană.

   Semnătura se aplica numai pe documentul emis la un moment dat, iar după semnare acest document nu mai poate fi modificat.

I'm an image

Programează o prezentare a platformei EasySSM

Nu rata oportunitatea de a simplifica gestionarea angajaților! Află acum cum poți folosi platforma EasySSM fără a fi nevoie de adrese de email sau numere de telefon. Accesează link-ul de mai jos și cere o prezentare pentru a descoperi toate avantajele

 

Nu mai pierde timp cu procese manuale și solicită o prezentare personalizată acum!

 

Împrăștie vestea!

 

Cunoști pe cineva care are nevoie de platforma EasySSM ?
Ajută-l să afle despre noi

FacebookInstagramLinkedInYouTube