Ce facem în caz de incendiu la locul de muncă?

09.12.2020

Armanda


Un incendiu la locul de muncă este un risc pe care companiile trebuie să și-l asume și să facă toate demersurile necesare pentru prevenirea și gestionarea unei astfel de situații. Atunci când izbucnește un incendiu la locul la muncă, acesta poate avea efecte devastatoare dacă angajații nu au o minimă instruire legată de acest aspect. Obiectivele principale atunci când trecem prin experiență unui incendiu sunt:

 • protejarea vieților omenești 
 • modul de acționare în primele minute de la izbucnirea deflagrației, care poate face diferența dintre un incident minor și o tragedie. 

În cazul oricărui incendiu, fiecare secundă este importantă, iar viteză de reacție este vitală.    Pentru a gestiona corect situația, angajații trebuie să reacționeze conform unui plan de urgență atent stabilit și să se concentreze pe acțiuni concrete. Acest lucru îi ajută să nu fie cuprinși de panică și să ia decizii lucide și eficiente. Pas cu pas, se pot limita pagubele în cazul unui incendiu la locul de muncă.

Prevenirea izbucnirii unui incendiu și elaborarea planului de urgență

Administratorul sau conducătorul instituției are obligația:

 1. de a stabili modul în care se va efectua intervenția de stingere a incendiilor la locul de muncă;
 2. de a desemna echipa care trebuie să acționeze în vederea diminuării pagubelor

Tot administratorul este cel care stabilește nominal indivizii care se vor ocupa de salvarea și evacuarea persoanelor și a bunurilor, pe schimburi de lucru, dar și în afara programului.  De asemenea, există obligația ca administratorul să formeze o echipa care să știe să utilizeze și să pună în funcțiune mijloacele tehnice din dotare de stingere și de limitare a răspândirii flăcărilor. Nu doar echipa respectivă trebuie să fie la curent cu resursele care sunt puse la dispoziție pentru stingerea unui incendiu. Este foarte important că fiecare angajat să știe cum și când trebuie folosite dispozitivele de stingere a incendiilor aflate la îndemână lor (stingătoarele sau hidranții).  Trebuie desemnați din timp și lucrătorii care vor realiza manevre și alte operațiuni asupra instalației utilitare în caz de incendiu. Lucrând împreună, angajații pot salva întreaga situație în timp util.

Informarea și instruirea angajaților

cum prevenim și asigurăm protecția împotriva incendiului la locul de muncă Instruirea tuturor angajaților în domeniul situațiilor de urgență este obligatorie. Este esențială organizarea periodică de exerciții de evacuare în caz de incendiu. Practica îi ajută pe angajați să:

 • se coordoneze bine;
 • lucreze ca o echipă;
 • să reacționeze prompt, lucid și eficient. 

Este esențială angrenarea în exercițiu a structurilor externe implicate în cazul unui incendiu, cum ar fi departamentele de incendiu, de poliție și/sau firmele care oferă servicii ssm (în măsura în care acest lucru este posibil).  După fiecare exercițiu, conducerea și angajații trebuie să se întrunească pentru a evalua eficacitatea măsurilor și pentru a discuta metode de a îmbunătății organizarea unei evacuări. Este important să parcurgem pas cu pas:

 • situațiile prin care poate trece o persoană care experimentează un incendiu la locul de muncă;
 • informațiile pe care trebuie să le cunoască.

Evacuarea spațiului și salvarea oamenilor și bunurilor

[caption id="attachment_10398" align="aligncenter" width="840"]instrumente care semnalizează pericolul Sursa: Freepik.com[/caption] Scopul normei în ceea ce privește organizarea activității de protecție împotriva incendiilor la job se referă la asigurarea condițiilor care permit angajaților (conform instruirii și instrumentelor tehnice puse la dispoziție) să ia măsuri eficiente pentru:

 • prevenirea și stingerea incendiilor;
 • evacuarea și salvarea persoanelor din clădire;
 • evacuarea bunurilor;
 • înlăturarea efectelor provocate de incendii, explozii sau accidente tehnice.

Fiecare companie sau agent comercial trebuie să aibă un plan clar de protecție împotriva incendiilor care să fie adus la cunoștință tuturor angajaților. Totul începe din momentul angajării, când fiecare persoană trebuie să afle care sunt informațiile și procedurile vitale în situații neprevăzute. Cea mai importantă componentă în organizarea protecției împotriva incendiilor la locul de muncă este prevenirea lor prin diferite demersuri.  În primul rând, trebuie luate în evidență materialele și dotările tehnologice care prezintă risc de incendiu, toate sursele posibile de aprindere, precum și mijloacele care pot genera o deflagrație.  Locația trebuie echipată cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor conform documentației tehnice de proiectare. Spațiile trebuie să fie verificate în fiecare zi la terminarea programului de lucru.  Instalațiile electrice trebuie revizuite periodic, iar capacitatea de încărcare a rețelei electrice trebuie monitorizată constant (mai ales acolo unde se folosesc mari consumatori). Este necesar ca aparatura deteriorată să fie inventariată, reparată sau chiar înlocuită de către persoane abilitate/ avizate Instrucțiunile de protecție împotriva incendiilor, precum și procedurile interne trebuie aduse la cunoștința angajaților și trebuie să fie la vedere. Fiecare clădire are particularitățile ei. De aceea este esențială o evaluare obiectivă a resurselor și a situației din teren Planul de evacuare trebuie să cuprindă instrucțiuni care să faciliteze salvarea vieților omenești și evacuarea bunurilor prin trasee stabilite. Pericolul de incendiu trebuie semnalizat cu ajutorul unor indicatoare de securitate sau mijloace/ instrumente de atenționare.

Foc! Cum reacționăm?

[caption id="attachment_10397" align="aligncenter" width="840"]cum reacționăm în cazul unui incendiu Sursa: Freepik.com[/caption] La declanșarea alarmei de incendiu sau la sesizarea unei deflagrații, stopăm orice activitate și oprim aparatele. Este vital să oprim alimentarea cu energie electrică, gaze și fluide combustibile a consumatorilor. Următorul pas este evacuarea rapidă a clădirii prin ieșirile de urgență fie stabilite deja în planul de evacuare, fie la instrucțiunile echipei de intervenție (dacă aceasta a ajuns la fața locului). Ușile trebuie să fie lăsate deschise și orice eventual obstacol trebuie îndepărtat pentru a facilita evacuarea personalului. Sub nicio formă, nu încerca să te întorci pentru bunurile personale sau documente. Nu te încărca cu obiecte care ți-ar putea îngreuna mersul. Viața are prioritate! Procedura de evacuare poate varia în funcție de specificul locației și de planul de urgență stabilit de conducere. Cu toate acestea, toți angajații trebuie să fie conștienți de riscurile care pot apărea în caz de incendiu (intoxicațiile, arsurile, traumatismele, electrocutarea, iradierea, etc.)

Ce faci dacă tu ești cel care descoperă focul?

[caption id="attachment_10399" align="aligncenter" width="840"]alarma pentru incendiu la locul de muncă Sursa: Freepik.com[/caption] Dacă tu ești persoana care detectează un incendiu, alarmează colegii și cere intervenția IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) printr-un apel la numărul unic 112.  Transmite cât mai repede toate detaliile referitoare la locația exactă a producerii incendiului și la amploarea acestuia atât conducerii întreprinderii, cât și echipei de intervenție.  Până la intervenția pompierilor, poți ajuta la evacuarea eventualelor persoane surprinse de incendiu.  Acționează în direcția stingerii incendiului doar în măsura în care acest lucru nu va periclita propria viață. Folosește cel mai apropiat stingător. Dacă focul se extinde, evacuează spațiul și așteaptă intervenția autorităților.

Nu uita regulile generale de acțiune în caz de incendiu!

 1. Dacă trebuie să treci prin spații incendiate, acoperă capul cu o pătură umedă.
 2. Dacă îmbrăcămintea ta ia foc, nu fugi. Așează-te la sol și rostogolește-te.
 3. Dacă alte persoane au hainele în flăcări, trebuie să le acoperi etanș cu o pătură. 
 4. Acționează la stingerea focului folosind stingătoare, apă, nisip sau pământ conform planului de urgență stabilit.
 5. În cazul unei suprafețe care arde vertical, aruncă apa de sus în jos.
 6. În cazul lichidelor incendiare, stingerea se efectuează acoperind cu nisip, pământ, paturi, etc.
 7. În ceea ce privesc incendiile la instalațiile electrice, poți interveni numai după ce ai oprit sursa de energie electrică.
 8. Din spațiul incendiat trebuie să ieși întotdeauna în direcția dinspre care bate vântul.

Cum atenuăm efectele unui incendiu?

[caption id="attachment_10401" align="aligncenter" width="840"]cum evacuez colegii rămași în clădire Sursa: Freepik.com[/caption] După evacuarea clădirii, toți angajații trebuie să se deplaseze către un punct de întâlnire stabilit în prealabil. Căile de acces să rămână deschise membrilor echipelor de intervenție.  Verifică dacă toată lumea a reușit să iasă din clădire. Dacă sunt colegi care crezi că ar putea fi blocați în clădire, alertează forțele de intervenție și oferă cât mai multe detalii cu privire la poziția lor posibilă.  Urmează la rândul tău cu atenție instrucțiunile echipei de intervenție. Realizează un inventar al bunurilor care au fost puse la adăpost și încearcă să protejezi echipamentele care pot fi deteriorate în timpul intervenției.  Nu uita însă că viață este cea mai importantă așa că nu risca nimic pentru a proteja bunuri/ documente. Dacă există aparate sau zone care trebuie protejate în mod special, comunică acest lucru echipei de pompieri venite la fața locului (astfel încât să aibă acest lucru în vedere atunci când acționează). Legea nr. 307 din 2006 și Ordinul nr. 163 din 2007 reprezintă cele 2 acte normative ce reglementează intervenția de stingere a incendiilor la locul de muncă.  Pe de o parte, administratorii instituțiilor trebuie să:

 • ia la cunoștință informațiile din cele două acte normative; 
 • implementeze toate măsurile necesare de prevenire a incendiilor. 

Pe de altă parte, angajații au obligația să:

 • ia la cunoștință aceste măsuri;
 • urmeze cu atenție instrucțiunile care li se transmit. 

Nu minimiza niciodată importanța pe care o pot avea acțiunile în situații critice. Fiecare om poate să aibă un rol decisiv într-un cumul de factori. Sunt esențiale pregătirea amănunțită a acțiunilor în caz de incendiu și atenția acordată instrucțiunilor de la superiori. 

Concluzii

Indiferent cât de mare sau mic este spațiul în care lucrezi, este important să știi cum să reacționezi în fața unui incendiu și cum să te adăpostești din calea unui astfel de pericol.  Câteodată, în cazul unui incident neprevăzut, eroii și salvatorii care împiedică marile dezastre sunt oamenii obișnuiți cu prezența de spirit și curaj.