Partener echipamente de protecție     

Cum pregătim un control din partea ISU ?

08.09.2021

Armanda


În primul rând, nu trebuie să ne temem de controalele din partea ISU. Inspectorii nu au normă de amenzi și nici nu vin la intimidare. Din experiența noastră sunt înțelegători și susțin prin îndrumare firmele care dau dovadă că vor și respectă legea. Cel mai bine ar fi să avem deja implementat managementul SU-PSI în firma, sau companie. Contractarea unei firme pe ultima sută de metri, înainte de un control anunțat nu este o opțiune. Pentru că timpul este scurt pentru a elabora o documentație aplicată, iar costurile de obicei se dublează. Nu spun că nu se poate, dar nu merită așteptat momentul controlului, ca să apelăm la profesioniști.

 

Ce verifică inspectorii ? La ce se uită ?          

De-obicei vizitele sunt inopinante, mai puțin în cazul autorizărilor, cand se stabilesc de comun acord vizitele. Din momentul în care inspectorii ISU intră într-o unitate se poate numi că a început controlul. De aici încep să se uite pe pereți pentru a vedea dacă sunt semne de evacuare, organizarea apărării împotriva incendiilor, planul de evacuare, instrucțiuni SU - PSI (dacă este cazul). Verifică ca traseul de evacuare să fie liber, să nu fie obstrucționat de obiecte/ materiale care să îngreuneze evacuarea și/sau intervenția în situații de urgență. De-asemenea mai verifică stingătoarele, în primul rând dacă există, dacă sunt în termen, dacă indicatorul manometrului este pe verde, să fie indicator vizibil de stingător. Chiar și instalațiile de stingere, hidranții pot fi verificați, sprinklere/ drencere, etc. Acum în funcție de specificul unității, până să treacă la verificarea documentelor, mai au în vedere semnalistica cum ar fi etichetele cu 230v la prize, care să indice verificarea PRAM. Mai verifică truse de prim ajutor, împământări ale utilajelor, proteția instalațiilor de iluminat, sistemele de detecție de incendiu, etc. Inspectorii se uită și după acele ”înădituri” electrice care se numesc contacte imperfecte și pentru care se dă amendă. Tablourile electrice sunt verificate obligatoriu, vor verifica dacă există schema monofilara (este un termen destul de tehnic) să fie închise, semnalizate, dacă este cazul să se folosească covor electroizolant în funcție de tensiunea nominală, etc. Dacă vorbim de o companie care este pe întinderi mari sau are spații cu vegetație în afara imobilelor, vor verifica dacă deseurle inclusiv organice sunt evacuate corect, sau de exemplu dacă a fost îndepărtată vegetaia uscată. Un alt aspect important la fabrici de exemplu este cum verificarea sistemelor de încălzire a spațiilor. Luați în calcul toate aspectele ce pot genera încendii sau locuri de muncă ce nu sunt sigure în situații de rugență, iluminatul artificial spre exempu, protecția lămpilor. Pare dificil la început însă toate acestea pot fi descoperite și puse la punct.  

Ce documente verifică inspectorii ISU ?

Tot în funcție de unitate, inspectorii ISU pot cere mai multe sau mai puține documente.

Vor verifica automat autorizația de incendiu, dacă este cazul și nu dau negație, acte de autoritate, care sunt cel puțin 4 plus adiționale. Vor verifica daca există fișa obiectivului, plan te intervenție depus, plan de apărare împotriva incendiilor, instrucțiuni specifice SU/PSI, tematică de instruire, plan de exerciții anual, proces verbal de simulare/ exerciții de intervenție și evacuare, raport anual de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor, fise individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență, etc.

                        Sfaturi și sugestii !

           Un audit pe situații de urgență se găsește în aplicația EasySSM . Auditul este online, accesibil de pe orice calculator, tabltă sau telelefon, deci orice device conectat la internet.   

Atenție! Dacă sunteți chiriaș al unei clădiri, deci utilizator, atunci trebuie să aveti o convenție conform articol 9 din legea 307/ 2006.